Det stora sarkofagdraget – kanske århundradets galnaste event i Älvdalen

Den 10 februari 2018 återskapar vi sarkofagtransporten genom att 110 personer drar ett 11 ton tungt stenblock genom centrala Älvdalen. Denna gång drar vi inte ända ut till Gävle utan från norra byn till södra stationsområdet, där stenblocket i älvdalskvartsit från Mångsbodarna kommer att få en permanent plats.

Historik: År 1818 köpte kung Karl XIV Johan Elfvedals Porphyrwerk. När han dog 1844 beställdes en stor sarkofag tillverkad av granit från Garberg. Tillverkningen tog åtta år. När den väl var färdig fick man vänta fyra år innan man kunde transportera den, i väntan på en kall och snörik vinter.
Den 9 februari 1856 startade sarkofagtransporten från Porfyrverket i Näset. Den 11 ton tunga sarkofagen drogs av 110 älvdalingar och det 5 ton tunga locket drogs av 70 mora- och sollerökarlar. Betalningen var dålig men det var ett ärofyllt uppdrag att dra kungakistan.

Som en del av Jubileumsåret 2018 i Porfyrriket Älvdalen återskapar vi nu sarkofagtransporten. För att ha chans att bli uttagen att vara en av de 110 kungshästarna (som de kallades) behöver du göra en anmälan. Anmälan öppnar 1 oktober kl 12.00, då publicerar vi länken till anmälan på FB-eventet ”Det stora sarkofagdraget”, samt på www.porfyrriket.se.

Arrangör av eventet är Rockdale natur- och kulturupplevelser (Torbjörn Zakrisson och Marit Norin). Vill du komma i kontakt med oss, maila på info@rockdale.se