Blyberg

Vandra på en slocknad vulkan

Följ med på en vandring och ta del av berättelsen om naturens mysterier. Vi tar med dig med in i traktens spännande historia och vi besöker en vulkan som slocknade för miljoner år sedan.

Information om turen

Under en vandring genom stenbrott och naturreservat tar vi dig med på en tidsresa. En resa som tar dig från en rykande vulkan till ett mossigt och skogbeklätt berg fullt av berättelser och sägner. Den sanna berättelsen om att Älvdalen en gång i tiden låg vid ekvatorn är för de flesta okänd och på vandringen får du veta mer. På berget lever sedan urminnes tider berättelserna om troll, väsen och oknytt.

Bra att veta

  • Samling vid parkeringen nedanför Blyberget
  • Turen tar ca 2 timmar. Varierad terräng
  • Bra vandringsskor rekommenderas
  • Torrtoa finns på berget

Bokning och information

E-post: info@rockdale.se, tel: 070-339 36 36, 070-260 96 97

Datum sommaren 2024

Vecka 26, 28, 30 och 32
Torsdagar 27/6, 11/7, 25/7 och 8/8
Kl 17.00

Pris

Pris: 345:-/person, ungdom 8-18 år 195:-

Alla upplevelser

Nyhet sommaren 2024: Porfyrpaketet

Vi har paketerat den guidade turen Vandra på en slocknad vulkan med boende en natt på charmiga STF Tre Björnar Rum & Frukost, guidad visning på Nya Porfyrverket och entré till Porfyr- och Hagströmmuseet. Boendet inkluderar frukost, sängkläder och avresestädning.

Datum sommaren 2024

27-28/6 och 11-12/7

Torsdag
Incheckning från kl 15.00
Kl 17-19: Vandra på en slocknad vulkan, en guidad tur upp på Blybergets natur- och kulturreservat och de gamla porfyrbrotten.

Torsdag
Kl 10-11: Guidad visning på Nya Porfyrverket, ett gammalt sliperi som var i drift 1897-1983.
Entré till Porfyr- och Hagströmmuseet, öppet kl 10-16.

Pris dubbelrum, vuxen: 1 595:- per person
Pris dubbelrum, ungdom t.o.m. 15 år: 795:- per person
Pris enkelrum: 1 745:-

Om Tre Björnar

STF Älvdalen Tre Björnar Rum & Frukost ligger i utkanten av Älvdalens centrum. Den stora vackra huvudbyggnaden byggdes 1916. Nästan alla rum har handfat. Dusch och toalett finns på varje plan. Ett fullt utrustat kök finns på första våningen och pentry på andra våningen, samt ett allrum på andra våningen.

Se även våra andra guidade turer

Mimmikulle

Vandring i de häxanklagades fotspår

Hur kunde det hända? Häxbränningarna började i Älvdalen. Vandra i spåren och lär dig mer om det fruktansvärda som skett på denna plats. Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna av de trolldomsanklagade ägde rum.
Läs mer och boka

Långö Bruk

Vandring i liesmeders spår

Under drygt 100 år, var Långö Bruk ett industrisamhälle vars namn blev känt över hela världen. Här fanns smedjor, herrgård, skola och allt som hörde ett bruk till. Idag har smedernas hammarslag tystnat, kvar finns endast ett par hus och några husgrunder.
Läs mer och boka

Nya Porfyrverket

Där porfyrtillverkningen ägde rum fram till 1984

Älvdalens Nya Porfyrverk grundades 1897 av Frost Anders Andersson. Museet visar den exakta miljö där porfyrtillverkningen ägde rum i fram till år 1984. Vissa av maskinerna är konstruerade i slutet av 1700-talet.
Läs mer och boka

Fornminnesstigen

Vandra i kullors och kolares spår

Följ med på en tur i historisk miljö och få en inblick i hur människor levde förr. Rockdale tar dig med till en gammal fäbod där får du veta mer om fäbodlivet och hur kolarna levde och arbetade.
Läs mer och boka