Mimmikulle

Vandring i de häxanklagades fotspår

Hur kunde det hända? Häxbränningarna började i Älvdalen. Vandra i spåren och lär dig mer om det fruktansvärda som skett på denna plats. Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna av de trolldomsanklagade ägde rum.

Information om turen

Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna ägde rum. Under vandringen pratar vi om vad det var som egentligen hände och vi reflekterar över hur det kunde hända.

Trolldomsprocesserna

Den 19 maj 1669 dömdes och avrättades de sex första personerna i trolldomsprocesserna i Älvdalen. Detta följdes av ”häxavrättningar” fram till år 1676 då ”Det stora oväsendet” äntligen kom till ett slut. Totalt halshöggs omkring trehundra personer i Sverige under åren 1668-1676, anklagade för trolldom. Deras kroppar brändes på bål. Allt detta hade sin upprinnelse i Älvdalen.

Bra att veta

  • Turen tar ca 2 timmar och har ett begränsat antal platser.
  • Turen rekommenderas från 15 år.

Bokning och information

E-post: info@rockdale.se, tel: 070-339 36 36

Vägbeskrivning

Med cykel eller till fots: följ gång/cykelvägen från busstationen (f.d. Turistbyrån) söderut, vägen övergår senare i den gamla banvallen.  Efter lite drygt 1 km, sväng ner till höger på grusvägen mot  RV 70 (stora vägen). Snedda över vägen in på Solbacksvägen. Följ vägen ca 50 meter, ta sedan vänster in på Solbacksvägen. Efter ca 20 meter, ta höger in på grusvägen och följ den en liten bit tills du kommer till skylten Mimmikulle på vänster sida.

Med bil: Följ RV 70 söderut från busstationen (f.d. Turistbyrån). Efter lite drygt 1 km, sväng in till höger på Solbacksvägen. Följ vägen ca 50 meter, ta sedan vänster in på Solbacksvägen. Efter ca 20 meter, ta höger in på grusvägen och följ den en liten bit tills du kommer till skylten Mimmikulle på vänster sida. Fortsätt en liten bit till, ner mot älven, och parkera vid båthusen. Gå tillbaka upp till skylten där turen börjar.

Datum sommaren 2023

Vecka 24-33
Onsdagar kl 17.00 (ej 9/8, vecka 32)

Pris

Pris: 345:-/person