Mimmikulle

Vandring i de häxanklagades fotspår

Hur kunde det hända? Häxbränningarna började i Älvdalen. Vandra i spåren och lär dig mer om det fruktansvärda som skett på denna plats. Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna av de trolldomsanklagade ägde rum.

Information om turen

Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna ägde rum. Under vandringen pratar vi om vad det var som egentligen hände och vi reflekterar över hur det kunde hända.

Trolldomsprocesserna

Den 19 maj 1669 dömdes och avrättades de sex första personerna i trolldomsprocesserna i Älvdalen. Detta följdes av ”häxavrättningar” fram till år 1676 då ”Det stora oväsendet” äntligen kom till ett slut. Totalt halshöggs omkring trehundra personer i Sverige under åren 1668-1676, anklagade för trolldom. Deras kroppar brändes på bål. Allt detta hade sin upprinnelse i Älvdalen.

Bra att veta

  • Turen tar ca 2 timmar och har ett begränsat antal platser.
  • Turen rekommenderas från 15 år.

Bokning och information

E-post: info@rockdale.se, tel: 070-339 36 36

Vägbeskrivning

Med cykel eller till fots: följ gång/cykelvägen från busstationen (f.d. Turistbyrån) söderut, vägen övergår senare i den gamla banvallen.  Efter lite drygt 1 km, sväng ner till höger på grusvägen mot  RV 70 (stora vägen). Snedda över vägen in på Solbacksvägen. Följ vägen ca 50 meter, ta sedan vänster in på Solbacksvägen. Efter ca 20 meter, ta höger in på grusvägen och följ den en liten bit tills du kommer till skylten Mimmikulle på vänster sida.

Med bil: Följ RV 70 söderut från busstationen (f.d. Turistbyrån). Efter lite drygt 1 km, sväng in till höger på Solbacksvägen. Följ vägen ca 50 meter, ta sedan vänster in på Solbacksvägen. Efter ca 20 meter, ta höger in på grusvägen och följ den en liten bit tills du kommer till skylten Mimmikulle på vänster sida. Fortsätt en liten bit till, ner mot älven, och parkera vid båthusen. Gå tillbaka upp till skylten där turen börjar.

Datum sommaren 2024

Vecka 26-33
Onsdagar kl 17.00

Pris

Pris: 345:-/person

Alla upplevelser

Nyhet sommaren 2024: Häxpaketet

Vi har paketerat den guidade turen Vandring i de häxanklagades fotspår med boende en natt på charmiga STF Tre Björnar Rum & Frukost och en guidad visning på Porfyr- och Hagströmmuseet. Boendet inkluderar frukost, sängkläder och avresestädning.

Datum sommaren 2024

26-27/6, 3-4/7, 10-11/7

Onsdag
Incheckning från kl 15.00
Kl 17-19: Vandring i de häxanklagades fotspår

Torsdag
Kl 10-11: Guidad visning på Porfyr- och Hagströmmuseet

Pris dubbelrum: 1 495:- per person
Pris enkelrum: 1 645:-

Om Tre Björnar

STF Älvdalen Tre Björnar Rum & Frukost ligger i utkanten av Älvdalens centrum. Den stora vackra huvudbyggnaden byggdes 1916. Nästan alla rum har handfat. Dusch och toalett finns på varje plan. Ett fullt utrustat kök finns på första våningen och pentry på andra våningen, samt ett allrum på andra våningen.

Se även våra andra guidade turer

Blyberg

Vandra på en slocknad vulkan

Följ med på en vandring och ta del av berättelsen om naturens mysterier. Vi tar med dig med in i traktens spännande historia och vi besöker en vulkan som slocknade för miljoner år sedan.
Läs mer och boka

Långö Bruk

Vandring i liesmeders spår

Under drygt 100 år, var Långö Bruk ett industrisamhälle vars namn blev känt över hela världen. Här fanns smedjor, herrgård, skola och allt som hörde ett bruk till. Idag har smedernas hammarslag tystnat, kvar finns endast ett par hus och några husgrunder.
Läs mer och boka

Nya Porfyrverket

Där porfyrtillverkningen ägde rum fram till 1984

Älvdalens Nya Porfyrverk grundades 1897 av Frost Anders Andersson. Museet visar den exakta miljö där porfyrtillverkningen ägde rum i fram till år 1984. Vissa av maskinerna är konstruerade i slutet av 1700-talet.
Läs mer och boka

Fornminnesstigen

Vandra i kullors och kolares spår

Följ med på en tur i historisk miljö och få en inblick i hur människor levde förr. Rockdale tar dig med till en gammal fäbod där får du veta mer om fäbodlivet och hur kolarna levde och arbetade.
Läs mer och boka